Студ. парламент
Докторски студии
Доквалификација

_________________________

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Огласна табла

Проф. д-р Благица Петковска

Проф. д-р Благица Петковска e родена 1954 г. во Драчево – Скопје. Дипломирала, магистрирала и докторирала на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Била професор во гимназијата „Браќа Миладиновци“ во Драчево, а долго време работела во Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ во Скопје. Таа е професор на Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје од неговото формирање. Нејзините научно-стручни интересирања се поврзани со повеќе македонистички теми и со методиката по предметот Македонски јазик во одделенската настава. Автор е на стотина трудови, меѓу кои се и книгите: Јазичните погледи и јазикот во текстовите на Партениј Зографски (1996), Македонски јазик за V одделение за паралелките со настава на албански јазик (2000, коавторство со Љ. Донева), Македонски ерминии од XIX век; Речник на македонските ерминии (2005), Методика на креативната настава по Македонски јазик во нижите одделенија на основното училиште (2008), Ерминиите од XIX век – културнојазично наследство на Македонија (2013, електронско издание), Значењето на зборовите и наставната комуникација низ призмата на предметот Македонски јазик во одделенската настава во основното училиште (2014), Говориме и пишуваме – прирачник по јазична писменост од I до V одделение за студенти, наставници и обучувачи (2015, коавторство со Ан. Штерјоска-Митреска, Ѕвезден вез (2015, поетска стихозбирка).

УПИСИ 2022/2023
Септември Сесија23
______________________

_______________________

_______________________ _______________________

________________________

________________________

________________________

________________________

________________________